Vuonna 2017

Pokka on ajassa elävä ja aktiivinen ammatillinen yhdistys, joka edistää jäsentensä hyvinvointia, osaamista ja yhteisöllisyyttä.


Yhteistyö

Rohkeus

Ilo 

Avoimuus 

Moniäänisyys

Maaliskuu 2018
ma ti ke to pe la su
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Allekirjoittanut, eli Aleksis Aronen, sai kunnian edustaa Pohjois-Karjalan psykologiyhdistystä Suomen ensimmäisessä psykologiaa soveltavassa innovaatiokilpailussa Psyhack:ssa Helsingissä huhtikuun lopulla. Psyhack:n idea oli yksinkertaisuudessaan sellainen, että yritykset asettivat viiden hengen joukkueille ratkottavaksi oikean liiketoiminnan kehittämiseen liittyvän haasteen, johon piti kehittää ratkaisuehdotus 48 tunnin aikana. Kilpailussa oli tänä vuonna kaksi haasteenasettajayritystä: tietoliikenneyhtiö Elisa ja työterveyspalveluja tuottava Heltti. Tiimit saivat itse valita kumpaan haasteeseen halusivat kehittää ratkaisuehdotuksen. Kumpikin haasteenasettajayritys tahollaan arvioi tiimien kehittämät ratkaisuehdotukset ja parhaan ehdotuksen luonut joukkue voitti haasteen.  Voittajat saivat tänä vuonna maineen ja kunnian lisäksi rahapalkkion, sekä saivat tilaisuuden päästä kehittämään ideoimaansa tuotetta. 

Mukavana yllätyksenä kilpailuun osallistujat olivat poikkitieteellisiä eri alojen ammattilaisia ja opiskelijoita eri puolilta Suomea. Tosin veikkaan suurimman osan saapuneen paikalle pääkaupunkiseudun kupeesta. Oli virkistävää loikata ulos psykologikuplasta ja tutustua muiden alojen ihmisiin, siinä määrin mitä haasteen lomassa ehti kiinnittää huomiota tiimin ulkopuolisiin ihmisiin. Myös oma tiimini koostui poikkitieteellisestä ja -maantieteellisestä osaamisesta. Tiimiini kuului Itä-Suomen yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva Sara Peltola, ympäristöekonomiasta kauppatieteen maisteriksi valmistunut Anna Rannisto, Oulussa opintopsykologin harjoittelua suorittava Ilona Parviainen ja Turussa psykologiaa opiskeleva Eerika Johander. Tiimimme oli yhtä kiinnostunut molemmista tarjolla olevista haasteista, mutta pääsimme konsensukseen ja  päätimme tarttua Heltin asettamaan työterveyspalveluiden kehittämiseen liittyvään haasteeseen.  Nimesimme tiimimme Hehkuksi, sillä se kuvasi parhaitten intoamme tarttua haasteeseen.

Miten tiimi luotsataan kohti menestystä? 

Olen opintojen lomassa ja erilaisia projekteja toteuttaessani pohtinut paljonkin mikä saa ihmiset toimimaan menestyksekkäästi tiimissä: puhaltamaan yhteen hiileen, tukemaan toisiaan ja tuottamaan laadukasta jälkeä. Psyhack:ssa pääsin kenties ensi kertaa elämässäni todistamaan ilmiömäisen hienosti toimivaa tiimihenkeä Hehku-tiimissä. Erityisen hienoa oli se, miten saimme tiimityön toimimaan vaikka emme etukäteen tunteneet toisiamme. Kilpailun ensi hetkistä lähtien oli hienoa paitsi olla siinä mukana ja seurata tiimin tuottamaa idearikkautta, hienoja ajatuskulkuja, toisten ajatusten tukemista ja edelleen kehittämistä. Pelkäsin mitä seuraa, kun jouduimme karsimaan melkoisen määrän mielettömiä ja innovatiivisia ajatuksia. Pidin tätä karsintavaihetta yhteisen innovoinnin kriittisimpänä vaiheena, sillä tunsin miten ideoiden karsinta epäonnistuessaan saattaisi aiheuttaa kriisin tiimiläisten välille. Huokaisin helpotuksesta, sillä tiimimme ei ajautunut kriisiin ideoiden karsintavaiheessa. Varmistimme , että jokaisen ääni kuuluu tiimityön lomassa. Pitkien pohdintojen ja keskustelujen päätteeksi kykenimme löytämään suuresta ideamassasta yhteisesti kiinnostavan ongelman, jonka ratkaisemisen kaikki tiimimme jäsenet kokivat tärkeäksi.  

Vaahtokarkeista Heltti -haasteen kimppuun

Ennen varsinaisen kilpailun alkua. Tapahtuman alussa pidettiin leikkimielinen lämmittelykilpailu, joka oli yllätys yllätys, klassinen vaahtokarkkihaaste. Tavoitteena oli saada vaahtokarkki nostettua pöytätasolta mahdollisimman korkealle spagettien ja teipin avulla. Olin kuullut vaahtokarkkihaasteesta aiemmin ja olen odottanut tilaisuutta päästä kokeilemaan sitä. Hip hei, haaveista tuli totta ja sen lisäksi saimme vaahtokarkin pysymään korkeimmalla! Se oli minulle henkilökohtaisesti suuri ilon ja onnen hetki.

Heltin asettama haaste sen sijaan osoittautui huomattavasti mutkikkaammaksi ratkaistavaksi. Tiimimme työsti idean kimpussa intensiivisesti, niin intensiivisesti, että kilpailu tunkeutui myös uniin. Paikanpäällä fiilikset vaihtelivat epätoivosta, turhautumiseen, mutta hetkittäin ylsimme euforiseen fiiliksen pienten ahaa-elämysten siivittämänä. Emotionaalisesti tarkasteltuna kilpailun aikana tuli koettua enemmän luomisen tuskaa, kuin sen positiivisia vastineita.

Kilpailun ja toimivien kaupallisten ideoiden luonteeseen kuuluu idean varhainen testaaminen ja siitä palautteen kerääminen tuttavilta ja muilta kilpailijoilta. Helsinki Think Company toimi tapahtuman fasilitaattorina ja ohjeisti tiimejä ideoiden työstämisessä. Tapahtumassa oli myös useita psykologian alalla toimivia yrityksiä markkinoimassa itseään että auttamassa tiimejä haasteissa. Näiden apujen lisäksi testasimme ideaa ja pyysimme neuvoa omilta tuttaviltamme. Päätimme myös soittaa Frank Martelalle kysyäksemme lisätietoja ideassamme hyödynnettyyn taustateoriaan liittyen. Pohjois-Karjalan psykologiyhdistyksen johtokunnan jäsenet auttoivat tiimiämme kriittisissä vaiheissa. Kiitän  Martti Muttosta Suvi Naukkarista, Jenny Olsson-Korsua ja Mirja Kuiria suuresta avusta, kriittisestä arvioinnista ja ideoista, minkä avulla ylsimme Heltti haasteen voittoon. 

Saimme idean viimeisteltyä toimivaksi kokonaisuudeksi aivan viimeisillä hetkillä juuri ennen sen esittämistä. Olin todella yllättynyt, että työmme palkittiin Heltti -haasteen voittajana. Olen erittäin onnellinen siitä miten hienosti Hehku-tiimi toimi. Voitto oli vain viimeinen siveltimen silaus sille kaikelle, mitä tapahtumasta sain. Tämän jälkeen olen entistä varmempi siitä, että parhaat ideat ja ajatukset saavat oikeutensa ainoastaan yhteistyöllä. Jokaisen panos on merkittävä kokonaisuuden onnistumisen kannalta. Kokonaisuutena Psyhack jäi mieleen positiivisena kokemuksena ja suosittelen ehdottomasti osallistumista muillekin!

 

Kuvissa Hehkuu voiton huumaa

Odotan tulevaisuutta positiivisin mielin, mitä kaikkea voimme saada aikaan yhdessä!

 

Aleksiksen vinkit tiimityöhön

+ Ideoikaa yhdessä

+ Rakentakaa toistenne ideoiden päälle

+ Käytä sanoja "joo, ja"

+ vältä kritisointia

+ ylläpidä can do - asennetta

+ jaa kiitosta muille

+ selvitä kriisit heti

+ panosta muiden mielipiteiden huomioimiseen ja keskustelutasapainon ylläpitoon 

 

Kesähelteisin terveisin, 

Aleksis Aronen